sunnuntai 22. tammikuuta 2012

LuntaNiinpä vaan on tullut ajateltua lunta joka päivä, kun sitä on kerran satanut paljon. Puolituttujen kanssakin sujuu small talk ihan erilaisella kevyellä tavalla, kun voi puhua lumesta. Ei ole niin arka aihe kuin presidentinvaalit. Ollaan turvallisilla vesillä siis ja voi rauhassa rupatella. Tietenkin jos kauan höpötellään on se riski, että tulee vielä presidenttiehdokkaatkin puheeksi. Kannattaa siis lyhyeen jättää lumestakin puhumiset.

Vaikka kyllä minua ihmisten vaalikannatkin kiinnostaa. Kun itsellä ei ole kovin yleviä ajatuksia. On järkevää kuunnella niitä, joilla on.

Kuinkahan ovat presidenttiehdokkaat selvinneet lumen kanssa. Kyllä se vaan niin aina sekoittaa kaupunkilaisten elämää. Ihan huvittaa kun sitä näin leppoisana sunnuntai-iltana sisätiloissa ajattelee. Vaan meinasin kyllä viime viikolla jäädä työpaikalle, kun ulkona oli kotiinlähdön aikana valtaisa myräkkä. Vaan eipä se enää siinä vaiheessa toisaalta haittaakaan vaikka lumipyry sotkee naaman ja tukan, kun kerran kotiin on menossa. 

Toista se on presidenttiehdokkailla kun koko ajan pitää olla nätti ja näyttävä. Vaivaannuttavaa, jos räntäsadevesinoro valuu ohimolla ja kaikki katsovat.Jotenkin kaupungin keskustaolosuhteissa lumimyrsky saa kaiken tuntumaan kaoottiselta ja meluisalta. Mutta kun pääsee pois vaikka vaan esikaupunkialueelle - puhumattakaan maaseudusta - lumi saa aikaan pehmeän ja hiljaisen tunnelman. Ja on niin todella kaunista. On tullut ihan ikävä Ryötönperälle, pitäisi päästä maalle lumihommiin ja ihailemaan.

Mitään ei ole vastaan kaupunkiolosuhteiden lumitöitä. Saisi vaan olla sellainen laki, että lumen tullen joustoa työaikaan kaikille. Mikä olisikaan terveempi tapa kunnon kahvin lisäksi käynnistää arkipäivä kuin tehdä lumityöt niin, että postinjakaja pääsee turvallisesti laatikolle ja että mustarastaalla on se oma ruokintakuoppa lintulaudan alla. Siitä on vähän tullut jo perinne, että hän aterioi maasta käsin ja se otetaan huomioon myös lumitöissä.

Jos ei tarvitsisi lumitöissä hötkyillä vaan saisi rauhakseen siirrellä valkeutta paikasta aa paikkaan bee, niin olisin ehkä seesteisin talviarki-ihminen koko pääkaupungissa. Mutta kun palkkatyöhön on  päivävuorojen aikaan kiire, niin ei sitä silloin aamulla ehdi lumihommiin seesteytymään. Se on mielenrauha haettava bussilukemisesta sellaisella viikolla.

Jännä, ettei vielä ole kumminkaan tullut sitä oloa, että tekisi mieli valittaa lumen määrästä. Sen sijaan olen aika paljon ihastellut. Huomasin yhtenä päivänä miettiväni entisajan suuria kuvataiteilijoita. Että en yhtään ihmettele, että sitä lumen kuorruttamaa puun oksaa on tullut useampaankin taidemaalaukseen kuvattua. Kyllä niitä jaksaa vaan katsoa pitkään. Tulee niin kuin eri tavalla puun muodot esille, ja oksien linjat. Ei niitä ajattele silloin kun on lehti puussa. Nyt on sen aika.


 
Näin vaalipäivän kunniaksi oikein intouduin hankkimaan keittiöön puhtaan räsymaton. Kun marketissa oli sellaiset alennuksessa. Henkilökohtaisesti pidän kyllä enemmän raidallisista ja riemunkirjavista, mutta ei niitä ollut nyt hollilla ja yhtäkkiä tuli vaan se pakkomielle saada puhdas matto. On se kiva ystävienkin tulla vaalivalvomaan kun on raikasta.

Kissanomistajana ei tarvitse miettiä, että minkä design-maton seuraavaksi hankkisi. Ihan voi rahat syytää muuhun. 

Vaan saisivat enemmän valmistaa raidallisia mattoja ihmisten talvi- ja kesäkotien iloksi.


2 kommenttia:

  1. Minä olen saanut nauttia lumitöistä viimeaikoina. Ennen lähtöä maalle tein käsipelillä puolet rivarimme piha-alueesta, sitten kun pääsin mökille, oli kaveri tehnyt traktorillaan vain piston pihalle kun oli niin kiire. Toistaviikkoa meni siinä lapiohommissa(valoisat ajat),kävin toki ystävien luona, ja kun pääsin takaisin kotiin tänne etelään, oli edessä vielä enemmän lumitöitä.

    VastaaPoista
  2. Minulle tuli kunnon lumikammo pari vuotta sitten, kun katoilta jouduttiin pudottamaan lunta, joka päätyi pikkuruiseen puutarhaani. Lapioin yli kolme viikkoa töiden jälkeen lunta pois puutarhasta. Toivon koko ajan, ettei lunta vain sada tänä vuonna yhtä paljon kuin edellisinä:)

    VastaaPoista